Puhkeamattomat hampaat
Käykää ehdottomasti kuvauttamassa koirien hampaat, etenkin P1 hampaiden osalta! Tässä Lempin tarina.
Huom! Vaikka P1 hampaat olisikin puhjennu voi silti olla puhkeamatonkin joten laskeminen ei takaa mitään.
​
​
Alla Amyvetin julkaisema juttu aiheesta.
Punainen nuoli: puhkeamaton hammas
Sinisellä ympyröity: kysta
"Puuttuvat hampaat ja kystat
​
Tiesittekö että puuttuva hammas voikin olla puhkeamaton hammas, ja että puhkeamattoman hampaan ympärille voi muodostua kysta?
​
4v bokseri Lempi tuotiin Amyvetiin hammasröntgenkuvaukseen, sillä Lempiltä oltiin huomattu puuttuvan alaleuasta ensimmäiset premolaarit, eli väliposkihampaat.
​
Bokserit ovat lyhytkuonoisuuden takiaan puhkeamattomien hampaiden ja näin ollen kystien riskiryhmässä, joten omistaja toimi oikein tuodessaan Lempin tarkastukseen näiden varalta.
​
Röntgenkuvissa todettiinkin Lempin puuttuvien hampaiden olevan puhkeamattomana alaleuassa, ja niiden ympärille muodostuneen kystat. Lempille varattiin jatkohoitoaika kystien hoitoon.
​
Kystat ovat nestetäyteiset ontelot jotka muodostuvat puhkeamattoman hampaan ympärille. Nesteen luoma paine alkaa hajottamaan ympärillä olevaa leukaluuta, ja näin ollen heikentää leuan rakennetta ja tuhoaa ympäröivien hampaiden kiinnityskudosta. Kystan kasvaessa useampia ympäröiviä hampaita voidaan joutua poistamaan hoidon yhteydessä. Pitkälle edenneenä kystat voivat altistaa koiran myös leukamurtumalle. Mitä aikaisemmin puhkeamaton hammas poistetaan, sitä helpompi hoito on. Kaikki puhkeamattomat hampaat tulisi siis poistaa, ja helpointa hoito on, jos kysta ei ole vielä ehtinyt muodostua hampaan ympärille.
Korkeimmassa riskiryhmässä ovat lyhytkuonoiset koirat, joilla on usein ahtautta suussa ja puuttuvia hampaita, mm bokserit, tiibetinspanielit, mopsit, bostoninterrierit, ranskanbulldogit ja kaikki muut brakykefaliset rodut. Puhkeamattomia hampaita ja kystia voi kuitenkin esiintyä kaikilla koirilla joilla on puuttuvia hampaita.
​
Etenkin riskirotuihin kuuluvien koirien hammaspuutokset kannattaisi kuvauttaa viimeistään 1-2 vuotiaana, esim virallisten luustokuvausten yhteydessä. Tämä voidaan tehdä klinikalla jossa hammasröntgen.
​
Huom! Riskirotuisilla esiintyy usein myös ylimääräisiä hampaita, joten onpa Amyvetissä hoidettu myös koira, jolla ei päällepäin havaittavaa hammaspuutosta, mutta hammasröntgenkuvaus paljasti puhemattoman ylimääräisen(!) P1 hampaan, jonka ympärille oli muodostunut kysta!
​
Lempin kysta porattiin auki ja puhkeamaton hammas poistettiin kera kahden muun altistuneet hampaan. Tämän jälkeen kysta kaavittiin puhtaaksi uusimisen välttämiseksi.
Kystat kontrollikuvataan vuoden päästä toimenpiteestä, jolloin hoidon onnistuessa entisen kystan tulisi olla korvautunut uudella leukaluulla."
​
Amyvetin alkuperäinen julkaisu löytyy täältä. (7.6.2019)
Seuraavat kasvatit hammaskuvissa käyneet:
​
E-pentue
Enna: puhkeamattomat p1:t molemmin puolin alaleuassa poistettu , ei kystia (2,5v).
Esme: puhkeamattomat p1:t alaleuassa molemmin puolin, kystat. Lisäksi ylhäällä ylimääräinen p1 puhjennnut (4v)
Eros: ei puhkeamattomia p1-hampaita. (4,5v)
Endora: ei puhkeamattomia p1-hampaita. (4,5v)
​
F-pentue
Falcon: Alaleuassa puhkeamattomat p1:t, kystat (2v)
Faldo: Alaleuassa puhkeamattomat p1:t (2v)
Fender: Vasemmalla alhaalla p1 puhkeamatta, ei kystaa. Lisäksi oikealla ylhäällä puhjennut p1 ylimääräisenä. (2v)
Fenix: Ei puhkeamattomia p1-hampaita alaleuassa, normi-rtg:llä kuvattu. (2v)
​
G-pentue
Gaius: Alhaalla puhkeamattomat p1:t, kystat. Ylhäällä ylimääräinen puhjennut p1. (1v)
Gaia: puhkeamattomat p1:t, toisella puolella kysta. (1v)
Galvin: puhkeamattomat p1:t, kysta (1,5v)